естетѝчески

Значение на думата естетически

‑а, ‑о, мн. ‑и, прил. Книж.
1. Който се отнася до естетика като наука.
2. Който се отнася до естетика като система от възгледи за прекрасното в природата, живота и изкуството на дадена философска школа или личност.
3. Който се отнася до усет, до вкус, до отношение към красивото, прекрасното в живота и изкуството.
4. За произведение на изкуството — който се определя, характеризира от гледна точка на естетиката, на законите и изискванията на художественото претворяване; художествен.
5. Като същ. естетическото ср. Изк. Признак, белег, свойство, качество на някои предмети и явления от природата, от обществения и духовен живот на човека, който буди, предизвиква специфични емоции, преживявания и асоциации, свързани с идеята за съвършенното, за прекрасното.
◊ Естетически идеал. Изк. Обществен или личен идеал за прекрасното в природата, човека и изкуството, като елемент на философска концепция, обикн. отразен и претворен в изкуството.


Полезно

Резервация на евтини самолетни билети и подробна информация за държави, градове и летища. Най-изгодни цени и онлайн резервация на билети.

Пожелания за всякакви поводи - рожден ден, имен ден, празници... Най-подробния български съновник - над 7000 тълкувания.

Вижте последните новини от днес в сайта с всички български вестници, списания и онлайн медии: Vestnicibg.com.


Съставете своя лична телевизионна програма в ТВ-програма.BG